Dezinfekcija – Viskas, Ką Turite Žinoti

Švara kvepiančiose patalpose gyventi ar dirbti yra kur kas smagiau. Reguliariai tvarkomose ir vėdinamose patalpose mikroorganizmų kiekis aplinkoje nėra žalingas žmonių sveikatai. Tačiau, padidėjus mikroorganizmų ir infekcinių ligų ar alergijų sukėlėjų aplinkoje kiekiui, patalpas būtina dezinfekuoti.

Dezinfekcija, tai užkrečiamųjų ligų ir alerginių reakcijų sukėlėjų, mikroorgaznimų ardančių medieną, gadinančių maisto produktus, saugomas ar sandėliuojamas prekes ir žaliavas, aplinkoje kontroliavimas fizinėmis, cheminėmis ir biologinėmis priemonėmis.

Dezinfekcijos tikslas yra sunaikinti arba bent sumažinti infekcines ligas ir alergijas sukeliančių, bei kitaip žmogaus sveikatai ar nuosavybei galinčių pakenkti mikroorganizmų, esančių aplinkoje, kiekį. Dezinfekuojamos gali būti patalpos, drabužiai ir namų apyvokos daiktai, atliekų duobės, išvietės, tvartai ir kiti užkrėsti objektai.

Išskiriamos dvi dezinfekcijos rūšys: židininė ir profilaktinė dezinfekcijos. Židininė dezinfekcija atliekama infekcinės ligos židinyje, ir šiuo atveju taikomos cheminės dezinfekuojančios priemonės. Profilaktinė dezinfekcija atliekama iki infekcinių ligų nustatymo ir yra vykdoma reguliariai. Dažniausiai profilaktinė dezinfekcija atliekama norint nukenksminti patalpas, transportą, įrenginius, baldus, indus, patalynę, sanitarinius techninius įrengimus, įvykus vandentiekio ar kanalizacijos tinklų avarijai, įrengus naują šachtinį šulinį, po šulinio remonto, ekstremalių situacijų atvejais, žmonių susitelkimo vietose (prekybos, visuomeninio maitinimo, gydymo ir mokymo įstaigose, pirtyse, stotyse), gyvulininkystės fermose, gyvulinės kilmės ir žaliavų perdirbimo įmonėse, bei kituose objektuose – esant užkrečiamųjų ligų protrūkiui.

Yra išskiriami keturi pagrindiniai dezinfekcijos būdai, pagal naudojamas dezinfekavimo priemones: mechaninis, fizinis, biologinis ir cheminis.

Mechaninį dezinfekavimo būdą kiekvienas žmogus gali atlikti pats savarankiškai, be specialistų įsikišimo. Mechaninė dezinfekcija namuose ar darbe atliekama valant šepečiu ar drėgna pašluoste, siurbiant dulkių siurbliu su įvairiais smulkių dalelių filtrais (pavyzdžiui, HEPA), plaunant tekančio vandens srove ir vėdinant patalpas. Taip pat nuo mikroorganizmų kiekio ore padidėjimo gali apsaugot fitoncidus išskiriančios gėlės (pavyzdžiui, pelargonijos) ir eteriniai aliejai, tokie kaip šalavijų, eukaliptų, arbatmedžio ir kt. Tačiau, mechaninės dezinfekcijos būdu mikroorganizmų kiekis aplinkoje yra tik sumažinamas. Tad, norint mikroorganizmus išnaikinti, būtina taikyti kitus dezinfekavimo būdus, naudojamus kenkėjų kontrolės technikų.

Fiziniu dezinfekavimo būdu, mikroorganizmai sunaikinami fizinėmis priemonėmis, tokiomis kaip: džiovinimas, kaitinimas, virinimas, deginimas, švitinimas, ultragarsinė vibracija ir kt. Biologinis dezinfekavimo būdas naudojamas profilaktinei vandens dezinfekcijai, pasitelkiant į pagalbą gyvus organizmus.

Norint sustabdyti nepageidaujamų mikroorganizmų augimą ir dauginimąsi arba juos visai sunaikinti, kenkėjų kontrolės technikai atlieka cheminę dezinfekciją, naudojant chemines dezinfekuojančias medžiagas – dezinfekantus. Cheminės medžiagos ir jų preparatai yra nuodingos medžiagos, todėl turi būti naudojamos atsargiai, laikantis saugos ir sveikatos taisyklių. Dezinfekantų paskirtis – naikinti tik patogeninius, o ne visus mikroorganizmus, todėl svarbu tinkamai parinkti dezinfekcines medžiagas. Kenkėjų kontrolės technikas pirmiausiai įvertina kokį mikroorganizmą ir kur ruošiasi naikinti, koks užkrėstumo lygis, kokį metodą ir priemones šiai problemai spręsti gali panaudoti ir kokie veiksniai gali padaryti įtaką dezinfekcinių medžiagų efektyvumui. Tik įvertinęs visas aplinkybes, kenkėjų kontrolės technikas parenka optimalų dezinfekantą, kuris yra greitai veikiantis, nedirginantis ir netoksiškas, negadinantis dezinfekuojamojo objekto, tačiau lengvai įsiskverbiantis, lengvai paruošiamas ir naudojamas, stabilus ir neturintis nemalonaus kvapo.

Profilaktinės dezinfekcijos atlikimo etapai:

  • Objekto vidaus ir išorės apžiūra, jo sanitarinės techninės būklės įvertinimas;
  • Mikroorganizmų nustatymas;
  • Objekto užkrėstumo lygio įvertinimas;
  • Dezinfekcijos priemonių bei metodų parinkimas ir panaudojimas;
  • Atliekamų darbų kokybės bei efektyvumo įvertinimas, tolesnis stebėjimas;
  • Rekomendacijų dėl profilaktinių priemonių, būtinų ateityje apsaugoti objektą nuo mikroorganizmų, pateikimas.

Profilaktinės dezinfekcijos darbai atliekami laikantis saugos ir sveikatos reikalavimų, atsižvelgiant į dezinfekuojamo objekto ypatumus, mikroorganizmų biologines savybes, cheminių medžiagų ir preparatų savybes ir toksiškumą.

Profilaktinė dezinfekcija atlieka šiai veiklai licencijuoti asmenys, o naudojamos cheminės medžiagos ir preparatai yra autorizuoti ir registruoti Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka.

 



– Sterilus.lt biologė Eglė Semaškaitė

Call Now ButtonSkambinti