Blakių naikinimas namų sąlygomis: patarimai, kaip su šiais kenkėjais atsisveikinti namuose visam laikui 

blakė namuose

Mažų, įkyrių vabaliukų draugija namuose nemaloni nė vienam iš mūsų. Tą patį galima pasakyti ir apie patalines blakes – kraujasiurbį kenkėją, kuris į mūsų namus gali patekti visiškai atsitiktinai, pavyzdžiui, įsitaisyti lagamine grįžtant iš kelionės. Taigi, ar blakių naikinimas namų sąlygomis gali būti efektyvus? Ko galite imtis patys? 

Pirmiausia – kas išduoda, kas namuose yra blakių, kur jos tūno?

Kaip jau ne kartą esame minėję straipsniuose ir dalydamiesi patarimais, norint sunaikinti priešą, pirmiausia reikia jį gerai pažinti. Taigi, nuspėti, kad namuose yra blakių, galima, jei: 

  • Ant čiužinio, patalynės pastebėjote juodų arba rudų dėmių, atsiradusių nuo blakių išmatų;
  • Ant patalynės užvalkalų matyti ir mažų jūsų kraujo dėmelių;
  • Patalpoje juntamas nemalonus salstelėjęs kvapas;
  • Aptinkate gyvų vabzdžių ar jų kūnelių. 

blakės lovoje

Kur blakės slepiasi? 

Blakės dažniausiai slepiasi balduose, patalynėje, čiužinių siūlėse ir pan. – netoli miegamojo lovos, kad mieganti „auka“ joms būtų lengvai pasiekiama. 

Išsamiau su blakėmis galite susipažinti šiame straipsnyje. 

Kaip naikinti blakes namuose?

Kad blakes naikinti namuose reikėtų pradėti nuo kruopštaus patalpų išvalymo. Blakės nemėgsta švaros: kuo daugiau miegamajame bus daiktų, tuo joms lengviau daugintis ir pasislėpti. Taigi, galite imtis generalinės tvarkos: 

  • Atrinkite ir išmeskite ar atiduokite visus nereikalingus daiktus, tekstilę, popieriaus gaminius (knygas, žurnalus).
  • Iškraustykite visus baldus, išvalykite jų vidų, nuvalykite išorę.
  • Išsiurbkite, išplaukite grindis, nepamirškite ir grindjuosčių. Taip pat labai svarbu iš karto išpurtyti (arba, jei vienkartinis, išmesti) dulkių siurblio maišelį, kuriame gali būti ir blakių, ir jų kiaušinėlių.
  • Išskalbkite drabužius, po to juos sudėkite į būgninę skalbinių džiovyklę, galiausiai, sudėkite viską į sandarius tekstilei laikyti skirtus maišus ir tik tuomet perkelkite į spintą ar komodą.
  • Atitraukite lovą, nuvilkite visus patalynės užvalkalus, išskalbkite juos ir visą patalynę – pagalves, antklodes. Iškraustykite viską iš patalynės dėžės, ten taip pat atlikite reviziją – ko nereikia, išmeskite, ką pasiliksite – išskalbkite ir sudėkite į sandarius maišus. 
  • Čiužinį nuimkite nuo lovos, lovos rėmą gerai nusiurbkite ir nuvalykite drėgna šluoste. Čiužinį nusiurbkite, išpurkškite specialia priemone, skirta blakėms naikinti, tuomet gerai išdžiovinkite ir apvilkite specialiu higieniniu antčiužiniu, miegamąjį gerai išvėdinkite. Internete galima rasti blakėms naikinti tinkamų priemonių. Jos kainuoja nuo kelių iki kelių dešimčių eurų.  Taip pat parduodamos ir specialios lipnios blakių gaudyklės. 
  • Išskalbkite užuolaidas, atlikite kitus baigiamuosius namų švarinimo darbus.
  • Įsigykite arba išsinuomokite garų valytuvą. Karštais garais lengvai sunaikinsite ant visų paviršių ir tekstilės įsitaisiusias blakes ir jų kiaušinėlius. Svarbu antgalį vedžioti lėtai, o ne valyti prabėgomis. Garų privalumas, lyginant su cheminėmis priemonėmis – jie geriau įsiskverbia į tarpelius, prasiskverbia pro audinius ir nėra toksiški – tai labai aktualu namuose, kur yra mažų vaikų ir gyvūnų. 

blakių naikinimas namų salygomis - betvarkė namuose, pradėkite nuo jos

Blakių naikinimas namų salygomis – priemonės

Valerijonų tinktūra. Vietas, kuriose slepiasi blakės, apipurkškite valerijono tinktūra. Vabzdžiai greitai išropos, tad galėsite juos susiurbti dulkių siurbliu ar pašalinti kitais būdais. Tiesa, blakių kiaušinėlių vis tiek liks.

Ciberžolės, gvazdikėliai. Ertmes ir kitas vietas, kuriose slepiasi patalinės blakės, rekomenduojama pabarstyti ciberžolių arba gvazdikėlių milteliais. Blakės nepakenčia jų kvapo, tad persikels į kitą vietą, kurioje, tikėtina, jas lengviau sugausite. 

kaip naikinti blakes namuose - ciberžolė į pagalbą

Radikalūs blakių naikinimo namuose būdai: kai kurių geriau nebandykite 

  • Blakės bijo šalčio (temperatūros, žemesnės nei 20 °C), tad galite tekstilės gaminius sukabinti lauke ant skalbinių virvės ar išnešti į balkoną. Patalpų vėdinimas ir atvirų langų laikymas, kaip kai kuriuose šaltiniuose patariama, vargu ar padės. 
  • Blakėms nepatinka ir ryški šviesa, todėl jos aktyviausios  naktį. Kai kur galime rasti patarimą kelias naktis iš eilės palikti įjungtą šviesą, kad blakės nesiartintų prie žmogaus ir būtų sutrikdytas jų mitybos ciklas. Bet vėlgi šviesa trukdys miegoti ir jums patiems, veltui deginsite elektrą, o rezultatas – labai abejotinas. 
  • Blakių deginimas dujų degikliu. Tai vienas radikaliausių būdų blakėms naikinti. Tačiau ir tai degikliu galima deginti tik metalines baldo dalis, būtina laikytis saugos reikalavimų, nes vos vienas netinkamas judesys, ir miegamasis akimirksniu užsiliepsnos. 

blakė ant žmogaus kūno

Profesionalus blakių naikinimas 

Jeigu blakių naikinimas namų sąlygomis nepavyko ir kenkėjai vis sugrįždavo, kviečiame kreiptis dėl profesionalaus blakių naikinimo. Blakes išnaikinsime greitai ir profesionaliai, saugiai – naudodamiesi sertifikuotais produktais ir įranga, taip pat paslaugoms suteikiame net 30 d. garantiją! 

Call Now Button