Blakės įkandimai: kaip juos atpažinti ir ką daryti, jei norite išvengti kraujasiurbių atakų? 

blakės įkandimai

Patalinės blakės – smulkūs (iki kelių centimetrų ilgio) kraujasiurbiai vabzdžiai. Dažniausiai blakės apsigyvena greta žmogaus – savo aukos – miegamojo patalynėje, tarp čiužinių siūlių, lovos rėmo plyšiuose, kituose miegamojo balduose ir pan. 

Ilgą laiką dėl tobulėjančių insekticidų blakės buvo bebaigiančios išnykti, tačiau pastaraisiais metais jų atakų vėl pagausėjo. O ir patekti į namus blakėms ne taip sudėtinga, kaip atrodo. Pavyzdžiui, blakių galima įsiveisti parsinešus kitų žmonių atiduotų drabužių, su naudotais baldais, parsivežti lagamine iš viešbučių ir t. t. 

Šiame straipsnyje aptarsime kaip atrodo blakės įkandimai, kaip elgtis ir gydyti šiuos įkandimus.

Patalinių blakių įkandimai: kaip juos atpažinti? 

Svarbu žinoti, kad niežulį keliančių iškilimų gali atsirasti po blakės įkandimo praėjus ir vos kelioms sekundėms, tačiau oda gali sudirgti ir tik po kelių dienų po atakos. 

Atkreipkite dėmesį, kad odos sudirgimas įprastai išnyksta po maždaug savaitės. 

Blakės įkandimai turi specifinius požymius 

  • Įkandimo žymė: vidurys tamsesnis, o kraštai šviesesni. Iš pažiūros blakių įkandimai niekuo nesiskiria nuo kitų vabzdžių. Įkandimo centre būna tamsesnė raudona dėmelė, kraštai – šviesesni. Ant šviesios odos blakių įkandimai dažniausiai atrodo rausvi arba raudoni, o ant tamsesnių atspalvių odos jie gali būti purpuriniai arba apskritai mažiau pastebimi. 
  • Keli įkandimai greta vienas kito. Bene aiškiausiai, kad vis tik pasidarbavo blakės, galima nuspėti, jei šalimais yra bent keli įkandimai. Kartais jie netgi būna išsidėstę viena linija (čia belieka stebėtis tokiu kraujasiurbių preciziškumu). 
  • Įkandimai ant tam tikrų kūno dalių. Dažniausiai įkandimų galima pastebėti ant atvirų kūno vietų – veido, kaklo, rankų, plaštakų, pečių, kojų. Blakės nesivargina lįsti po pižama ar antklode – radusios atvirą kūno vietą, iškart imasi darbuotis. 
  • Niežėjimas. Kaip ir įkandus bet kuriam kitam kraujasiurbiui, sugeltas vietas gana intensyviai niežti. 

blakių įkandimas

Blakių įkandimų nuotraukos

Kaip atrodo lovos ar patalinės blakių įkandimai? Taigi, blakės įkandimai labai primena kitų vabzdžių įkandimus. Ant vienų žmonių odos blakei įkandus gali likti nedidelės rausvos žymės, primenančios bėrimą, o ant kitų žmonių odos blakei įgėlus gali atsirasti netgi didelių pūlingų darinių. 

Žmonės taip pat domisi, kaip atrodo patalynės erkutės įkandimai. Taigi tai yra tas pats, kas patalinės blakės įkandimas. 

blakių įkandimai nuotraukos

Kokios komplikacijos gali laukti įkandus blakei? 

Jei namuose apsigyveno blakės, galite patirti ir šių sveikatos problemų:

  • Infekcijų tikimybė. Infekcijų pavojus didėja pažeidus odos paviršių (t. y. sugeltas vietas kasantis). 
  • Miego trūkumas. Nerimas dėl aktyviai naktį besimaitinančių blakių gali kelti didelį stresą. Kai kurie žmonės netgi bijo eiti miegoti, miega labai neramiai, nuolat pabunda, tad nukenčia jų darbingumas, gyvenimo kokybė.
  • Suprastėjusi psichologinė bei fizinė sveikata. Blakių įkandimas neatrodo toks baisus, bet dėl nuolatinio miego trūkumo gali išsivystyti depresija, nerimas, lėtinis nuovargis bei nusilpti imuninė sistema. 

Taigi dėl išvardytų priežasčių blakes naikinti būtina.

prasta savijauta dėl blakių ikandimų

Blakių įkandimų gydymas

Kai kurie žmonės blakių įkandimams visiškai nejautrūs. Tuo tarpu kitiems gali kilti gana stipri organizmo reakcija: sugeltas vietas ima stipriai niežėti, odą gali nusėti pūslelės ar dilgėlinio tipo bėrimas, užsitęsiantis net iki kelių dienų ir kt. 

Kaip efektyviai gydyti blakių įkandimus? 

  • Dezinfekavimas. Kaip sakoma, atsarga gėdos nedaro, tad, siekiant išvengti infekcijų, įkandimų vietas geriausia nuplauti muilu ir dezinfekuoti. Tam puikiai tinka medicininis spiritas. Vos pastebėjus įkandimą, odą reikėtų patrinti spiritu, padedančiu sumažinti uždegimą. 
  • Šaltas kompresas. Pastebėję blakių įkandimų, ant sugeltų vietų dėkite ledo kompresą ar bet kokį atšaldytą daiktą. Šaltis padeda sumažinti niežulį ir patinimą. 
  • Gydymas vaistais. Jeigu organizmas į vabzdžių atakas reaguoja jautriai, namų vaistinėlėje pravartu turėti vaistų nuo alergijos ir specialų kremą po vabzdžių įgėlimų. 
  • Medikų pagalba. Taip pat su gydytoju ar vaistininku galite pasitarti, kokie gydymo būdai dar galėtų būti veiksmingi. Jeigu blakių sukastas žmogus karščiuoja, pasireiškė antrinės infekcijos požymiai, alergijos požymių ar bet kokių kitų netipinių simptomų, reikėtų nedelsiant kreiptis į gydytoją. 

Atminkite, kad blakių įkandimų vietų negalima kasyti, nes gali prasidėti antrinė infekcija. Jeigu stipriai niežti, kuo greičiau imkitės būdų niežuliui mažinti arba tiesiog skubėkite į vaistinę

blakės įkandimo gydymas šaltu kompresu

Liaudiški vaistai nuo blakių įkandimo 

  • Ramunėlių kompresas. Puikus antiseptikas, dar ir pasižymintis raminamuoju poveikiu – ramunėlių kompresas. Efektas – sumažėjęs niežėjimas ir paraudimas. Paprasčiausias būdas – ant blakių įkandimų vietos dėti arbatos nuovire suvilgytą vatos diskelį arba nugręžtą ramunėlių arbatos pakelį. Taip pat sudirgintą odą galima patepti stipriu ramunėlių nuoviru. 
  • Mėtų, bazilikų ar kitų antiseptiniu poveikiu pasižyminčių vaistažolių (pavyzdžiui, medetkų) nuovirai taip pat gali padėti sumažinti niežulį. 
  • Acto, valgomosios sodos tirpalas. Pažeistą vietą galima plauti acto arba sodos tirpalu, taip blakės įkandimai nepaliks maksimalaus diskomforto. 
  • Eteriniai aliejai. Jei namuose turite levandų, arbatmedžio, pipirmėčių ar šlamučių eterinių aliejų, žinokite, kad jie puikiai tiks tepti blakių sugeltas vietas. 

liaudiški vaistai nuo blakių įkandimo - žolelės

Blakių naikinimas ir prevencija

Jeigu norite apsisaugoti nuo blakių atakų, užkirskite šiems mažiems parazitams kelią. Keli patarimai, kaip tai padaryti: 

  • Neskolinkite ir nesiskolinkite iš kitų žmonių drabužių, avalynės bei lagaminų, nesineškite į namus naudotų daiktų, nes su jais galima parsinešti patalinių blakių ar jų kiaušinėlių;
  • Kruopščiai valykite miegamąjį, atsikratykite nenaudojamų daiktų, baldų;
  • Patalynę ir drabužius skalbkite kuo karštesniame vandenyje.
  • Daugiau patarimų rasite mūsų kitame straipsnyje “Blakių naikinimas namų salygomis”.

Jei namuose jau apsigyveno blakės, negaiškite laiko (nes savarankiškai išnaikinti blakes – labai sudėtinga ir užtruks nemažai laiko) ir kreipkitės į mūsų komandą: blakių padėsime atsikratyti saugiai, greitai ir, svarbiausia, visiems laikams.

Call Now Button